keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Terveelliset elämäntavat (uusinta)

Terveelliset elämäntavat ovat tulleet, mutta onko niistä apua?
Lue raporttimme:

Noin neljäkymppisten ja sitä vanhempien ihmisten pitäisi itse asiassa olla kuolleet. Nykypäivän lainlaatijoiden ja byrokraattien mielestä meidän 40-, 50- ja 60-luvuilla syntyneiden ei olisi pitänyt edes selvitä hengissä.

Meidän pinnasängyt oli maalattu lyijyä sisältävällä maalilla. Meillä ei ollut lapsille turvallisia lääkepulloja, ovia eikä kaappeja ja pyöräillessä meillä ei kenelläkään ollut kypärää. Autojen takapenkeillä nukuimme pitkin poikin ilman, että meistä oli köytetty turvaistuimiin. Joimme vettä puutarhaletkusta, emme pullosta. Panimme leivän päälle voita ja joimme limsaa jossa oli sokeria, mutta kukaan meistä ei ollut liian lihava, koska olimme aina ulkona touhuamassa. Jaoimme limsamme kavereiden kanssa ja joimme samasta pullosta, eikä kukaan siitä kuollut.

Lähdimme aamulla aikaisin ulos ja tulimme kotiin vasta illalla kun katuvalot oli sytytetty. Meitä ei saanut kiinni koko päivänä - ei ollut kännyköitä. Meillä ei ollut Playstationia, Nintendoa tai X-boxia, ei ainuttakaan TV-peliä, ei 99 TV-kanavaa, ei surround-soundia, ei kännyköitä, kotitietokoneita tai Internetin chattikanavia. Meillä oli kavereita, me olimme ulkona heidän kanssaan.

Me putoilimme puista, saimme haavoja, katkoimme käsiä, jalkoja ja hampaita, mutta ei ketään haastettu oikeuteen niiden onnettomuuksien johdosta. Ne olivat vahinkoja, eikä niistä syytetty ketään muita kuin meitä itseämme. Joskus saattoi tulla kaupan päälle selkäsauna tai karttakepistä.

Muistatko ne vahingot? Me tappelimme, saimme mustelmia ja opimme pärjäämään niitten kanssa. Me leikimme kepeillä ja tennispalloilla, söimme multaa ja ruohoa. Kaikista varoituksista huolimatta montaakaan silmää ei puhjennut eikä meissä kasvanut ruohoa lopun elämää.

Me pyöräilimme ja kävimme toistemme luona, koputimme ovelle, kävelimme suoraan sisään ja osallistuimme keskusteluun. Jotkut oppilaista koulussa eivät olleet yhtä hoksaavaisia kuin muut, ne jäivät jälkeen ja jätettiin luokalle.

Tämä sukupolvi on kasvattanut uskaliaita riskinottajia, parhaita ongelmien ratkojia, investoijia, eri alojen ammattilaisia ja huippu-urheilijoita. Viimeiset 60 vuotta ovat olleet aikaa, jolloin uusia ideoita on syntynyt räjähdysmäisellä vauhdilla. Meillä oli vapaus, fiaskoja, menestystä ja vastuuta. Me opimme sopeutumaan kaikkeen mahdolliseen. Sinä olet yksi niistä.
Onnea!
Toivottavasti tämän näkevät kaikki ne joilla on ollut onni viettää lapsuutensa ennen kuin lainsäätäjät ja muut viranomaiset alkoivat säädellä elämäämme "meidän omaksi parhaaksemme".
Meillä oli elämisen laatua! Hyvä 40- 60-luku!!

10 kommenttia:

 1. voi Tintti tää on joka sana totta, ja mä voisin viel lisätä siihen muutaman jutun, mut ne on mun blogissa.. me ollaan ihan totta selvinneet kaikesta ilman helvetin tiapameja, mitä nyt asperiinia kipuhun nielty ja nyt sekin on todettu jopa sydän lääkkeeksi.. ihan luonnostaan oltiin ihmisiä.. IHMISIÄ.. AITOJA.. ja elävämpiä ollaan kuin moni nelikymppinen.. voi juku.. hyvä tintti

  VastaaPoista
 2. Aika kultaa muistot.

  Toisaalta tuona aikana oli sitä luonnollista poistumaakin paljon. Mun kavereista muutama ajo ittensä hengiltä motskarilla ja fillarilla (kypärä olisi pelastanut...). Pari jäi junan alle.
  Huumeisiin ei ehditty tutustua, jotakin jäi sentään kokematta. AIDS oli tuntematon käsite, joten sai ihan huoletta tulla ja mennä.

  VastaaPoista
 3. Tintti, totta joka sana ja vaikka niin olikin..ei se tietysti sulje pois kaikkia mahdollisia ja mahdottomiakin tapahtumia, tapaturmia ym. ainahan niitä sattuu ja tullee sattumaan.

  VastaaPoista
 4. eihän tintti sotia ja onnettomuuksia tarkoittanutkaan vaan sitä elämää ilman orjuuttavaa nettiä, telkkaa ja muuta pöopöpöä.

  pedro on jo liian nuori tajuumaan mistä me puhutaan vaikka muuten on kykllä fiksu ja osaa jaakobin poikien nimetkin..

  mulla oli kakarana käpyjä kasa ja kiviä keräsin. lelut, mitä ne oli? kissa, sika, lehmä, kanit, lampaat oli..

  VastaaPoista
 5. Muistan ,,kun meille radio hankittiin..kaksi helkkarin suurta paristoa oli virtalähteenä.
  Karjasta piti huolta "paimenpoika",sähkö-aita..ihmelaitos sekin.

  VastaaPoista
 6. hyvää syntymäpäivää sinulle tintti, hyvää syntymäpäivää toivotan!

  VastaaPoista
 7. niin,,Hyvää syntymäpäivää !

  VastaaPoista
 8. Hyvää syntymäpäivää.
  Joka sana totta. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden kuluessa yllätysvieraat eivät olleet enää ollenkaan tervetulleita, vaan aina piti etukäteen sopia kyläilystä!

  VastaaPoista
 9. Hauskaa syntymäpäivää Tintille!

  VastaaPoista
 10. Meillä ei ollut koskaan kotona ulko-ovi lukossa,paitsi silloin harvoin,kun käväistiin kaupungissa.Vieraat kävi ja lähti,jos ei ketään ollut paikalla,mutta talon tavarat säilyi paikallaan.

  VastaaPoista